Tandarts

Tandarts Oosterheem – Wat is parodontale aandoening?

Tandarts Oosterheem – Tandvleesaandoeningen, of parodontitis

Het is een veel voorkomende ziekte die 80% van de Amerikanen op een bepaald moment in hun leven treft. We hebben allemaal gehoord hoe belangrijk flossen en poetsen zijn om onze tanden schoon en plaque-vrij te houden. Helaas doen het mondwater en de tandpasta die we gebruiken misschien niet genoeg om deze problemen weg te houden. Helaas is tandvleesaandoening een van de moeilijkst te behandelen aandoeningen.

Tandvleesontsteking, of parodontitis, kan variëren van mild tot ernstig. Milde tandvleesontstekingen die gemakkelijk door de tandarts kunnen worden behandeld, kunnen leiden tot gingivitis, of ontstoken tandvlees dat met antibiotica kan worden behandeld. Als gingivitis echter onbehandeld blijft, kan het leiden tot parodontitis, een ernstigere aandoening die niet alleen wordt gekenmerkt door gezwollen tandvlees, maar ook door het zachter worden van de tanden en moeite met eten. Als de behandeling niet wordt uitgevoerd, kunnen de tanden van een persoon losraken en uitvallen.

De tanden kunnen ook donkerder worden en zelfs gaan verkleuren, en in extreme gevallen kunnen de tanden volledig gaan rotten.

De mond zit vol bacteriën, en met flouride in de watervoorziening en antibacteriële mondspoelingen en zuigtabletten hebben de bacteriën niet veel te lijden van veranderingen in het gebit. Wanneer de bacteriën echter het tandvlees aantasten, is dat de belangrijkste oorzaak van gingivitis.

Zonder kennis van de aard en de oorzaak van het probleem, is het gemakkelijk om het arme slachtoffer van gingivitis de schuld te geven. Hij of zij heeft waarschijnlijk te hard gepoetst, of misschien te veel ‘yummies’ (met suiker) gegeten, of te veel frisdrank gedronken. Hoe dan ook, de opeenhoping van tandplak en tandsteen leidt tot ontstoken tandvlees, wat de hoofdoorzaak is van parodontitis.

Dat mag dan waar zijn in het geval van gingivitis, maar steeds meer mensen lijden aan parodontitis, een meer gevorderde vorm van gingivitis. En zoals we zullen zien, zelfs in de handen van deskundige parodontologen, kan zelfs een zeer eenvoudige behandeling leiden tot het opflakkeren van parodontitis.

Sommige mensen hebben van nature een grotere opeenhoping van tandsteen en plaque op hun tanden. Deze mensen zijn vatbaarder voor gingivitis en kunnen meestal worden doorverwezen naar een parodontoloog voor een parodontitisbehandeling.

 

Tandarts Oosterheem

 

Tandarts Oosterheem – Als gingivitis wordt vastgesteld, moet bij de behandeling rekening worden gehouden met het volgende:

1) Ga regelmatig naar de tandarts.3) Laat uw gebit regelmatig reinigen.4) Neem de eerste dosis medicatie zoals voorgeschreven.5) Ga regelmatig naar de tandarts om uw vooruitgang te controleren.6) Stop met roken of het gebruik van tabaksproducten.7) Verbeter uw mondhygiëne door te poetsen, te flossen en te spoelen met antibacterieel mondwater.8) Neem maatregelen om parodontitis te voorkomen, indien mogelijk.

Natuurlijk is het regelmatig poetsen en flossen van de tanden een ander simpel iets waarvan bijna iedereen weet dat het kan helpen bij het voorkomen van tandvleesproblemen. Zo hebben tandheelkundige onderzoekers in Japan onlangs een techniek ontwikkeld die de tanden automatisch 15 seconden poetst en tandplak automatisch van de tanden verwijdert. Als u uw tanden goed en regelmatig poetst, blijft niet alleen uw tandvlees gezond, maar blijven uw tanden ook schoon.

Het is echter nooit te laat om een behandeling tegen gingivitis te zoeken. Als u last heeft van ontstoken tandvlees of zelfs gingivitis, bieden veel professionals deskundig advies. Enkele van de behandelingen zijn:

1) scaling en root planing die de verharde plaque verwijdert van de worteloppervlakken van de tanden.2) Antibiotische behandeling om bacteriële infectie te bestrijden.3) Het allerbelangrijkste, regelmatige tandartsbezoeken voor een professionele reiniging ten minste twee keer per jaar.

Dagelijks flossen is ook een zeer belangrijke stap die niet over het hoofd mag worden gezien. Tandplak en tandsteen die zich hebben opgehoopt kunnen niet worden verwijderd door alleen de tanden te poetsen. Minstens één keer per dag flossen moet deel uitmaken van de dagelijkse mondverzorgingsroutine.

Tandarts Oosterheem – Enkele van de andere symptomen die erop kunnen wijzen dat u doortastende maatregelen moet nemen om het probleem te verhelpen, zijn:

1) gezwollen en gevoelig tandvlees.2) rood, gevoelig en gezwollen tandvlees.3) pus dat uit het tandvlees komt.4) bloeden uit het tandvlees als u de tanden poetst.5) chronisch slechte adem of een vieze smaak in de mond.6) tanden die los lijken te zitten.

Als u al ontstoken tandvlees heeft, ga dan naar een parodontoloog voor een juiste diagnose. Anders kunt u te maken krijgen met gingivitis of erger. Gelukkig kan ontstoken tandvlees worden behandeld door middel van ziektetherapie in de vorm van regeneratieve en invasieve praktijken.

Tandartsen in het algemeen zijn zich ervan bewust dat tandvleesaandoeningen een probleem zijn. Zij zijn echter niet altijd op de hoogte van de nieuwste technieken om deze ziekte te behandelen.