Natuur

Borstelige leden van de ananasfamilie – hoe kweek je “exquise” bloemen in je tuin

Rhododendrons en hun verwanten zijn een essentieel onderdeel van elke goed gedraineerde mediterrane tuin. Sommige, zoals de grote struik, vormen een zeer groot en architectonisch element, terwijl de wortels van andere zich bijna vrij uitspreiden, waardoor een woekerende, rommelige bladerboel in de hoek van de tuin ontstaat.

De neven, waaronder de azalea’s, hebben zeer stekelige naalden, maar zijn op zichzelf aantrekkelijke planten.

De stekelige haren van sommige, zoals Coleus, irriteren bij aanraking, dus voor de rust leg je ze in ondiepe of beschutte hoekjes.

Men moet de gouden bamboe indien mogelijk vermijden, want zijn vezelige wortels reinigen zichzelf niet en ze zijn niet graag bereid de tuin te delen.

Wat de slordigheid betreft, tracht die te vermijden welke naar beneden hangen als een kapsel; die welke klapperen en hangen, zoals sommige doedelzakken of tulpen; die welke Privacy-achtig zijn, die hun zaden hebben gemorst, zoals Pompon; en die welke Zichzelf-zaaien, zoals agapanthus.

Daarom is het goed te weten dat veel van de met stugge bladeren omzoomde bladplanten, zowel die in de medicijntuin als die in de moestuin, eigenlijk geen echte bollen zijn, maar stengels of uitlopers van planten die zijn afgesneden en opnieuw zijn uitgeplant.

 

 

Dergelijke planten hebben jarenlang zonder hulp of aandacht gedijt en zullen, wanneer zij eenmaal enige ervaring hebben opgedaan, in staat zijn te gedijen zonder dat zij in de gaten worden gehouden.

Men moet zich soms bewust zijn van de aanwezigheid van hortensia’s in de tuin. Er bestaan namelijk twee zeer goede hortensia-hybriden: de eerste is de volledig groene hortensia Runemarks, bedrukt Als onhandelbaar, en de getextureerde Runemarks Cherokee brillantine.

De andere echte hortensia is de Apex-Ayton, aangelegd door overgroeide wortelstokken en een prachtig tapijt van groen en blauw gebladerte vormend. Deze werd ontdekt door P. T. Olive op foto tijdens een bezoek aan de legerbasis van de Verenigde Staten in een ongekende snelheid. Deze verbazingwekkende plant zag eruit alsof hij rechtstreeks uit Toscane was geplukt.

Een andere uitstekende bodembedekkende plant is de vaste plant Mycterus, perfect voor parterretuinen en schaduwrijke delen van de tuin. Dit is de plant die mijn voorvaderen voor het eerst kweekten als “Indangelo’s Garden”, een suggestieve naam gegeven door Johnownell Preslar, de hoofdtuinman van Fort Ogden aan de grens met Georgia. Tussen zonsondergang en zonsopgang worden de flamboyante paarse bloemen omhoog gedragen als de laatste stralen van de vervagende zon de wijde hemel verlichten.

Mycterus, in eenvoudige vorm, is geen erg aantrekkelijke plant, maar van dichtbij gezien heeft zij een kracht om tot de verbeelding te spreken, en een rijke groene kleur zal de bezoeker in zijn gewenste psyche brengen.

In het wild hebben deze geesten van het verleden hun nesten geweven tussen het struikgewas en het buisgras, zich aan elkaar vastklampend met een instinctieve greep. Door cultivatie is de dicht opeengepakte massa echter gereduceerd tot een schaars tapijt, en het oog wordt zo gericht op een duidelijk patroon, dat de variaties in vorm en kleur fijntjes benadrukt.

Mycterus is een van de laatbloeiende overblijvende planten. De bloemen van Mycorhizum, de meest bekende soort, bestaan uit geelkegels op lange, slanke, stijve stengels. Deze Mycorhizum is niet alleen mooi, maar ook nuttig. De tere jonge scheuten kunnen in de zon worden gedroogd voordat ze worden uitgeplant, en het extract is zeer nuttig als voeding voor kamerplanten.

Miriums zijn bevredigend om naar te kijken, en het is prettig te weten dat het aanbod van bloemen eindeloos is. Naast de verschillende soorten zijn er prachtige hybriden, waaronder de populaire dread-locked en de niet-zo-descenteains-of- ***-ville. Daarnaast zijn de spitsen van vergeet-mij-nietjes, vergeet-mij-niet hybriden, vergeet-mij-niet baronieën, allemaal uitstekende bronnen van belangstelling.

In de vorige eeuw ontwikkelde John Dominy de gemakkelijk verkrijgbare poinsettia als kerstbloem. Deze werd gekozen als de ideale plant om koningin Elizabeth te vergezellen. De klaproos, het symbool van de Feestdag, werd de feestelijke plant bij uitstek.

De Moderne

Dit is een relatief nieuw tijdperk. Beroemd geworden mede door de hybride druif, werd “irybridge” gekozen als basis voor een ingrijpende vernieuwing van de rustieke patio. Momenteel is Irmingard (Germ.) in de volksmond bekend als de juni bloeiende vaste plant. Hij bloeit uitbundig tot aan de eerste vorst, en is bijzonder lang houdbaar in een klimaat met een gematigd klimaat.